We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: werkgeluk is niet de verantwoordelijkheid van de Chief Happiness Officer, van HR, van de top van de organisatie of van de manager. Je kan alleen jezelf gelukkig maken. Natuurlijk, de organisatie kan van alles doen om werkgeluk te faciliteren, dat moeten ze ook doen, maar om gelukkig te zijn, ook op je werk, zal je dingen moeten doen waar je gelukkig van wordt. Je kan niet achterover leunen en wachten tot een ander je gelukkig gaat maken. En het beste werkt dat door het samen te doen. Dus zoek een groep vrijwilligers om een Happy Office-team, Werkgelukteam, de CHOfficers, een ‘Werkgelukambassadeursgroep’ te vormen (als je deze hebt gevormd mag je dit woord ook gebruiken bij Scrabble ;-)).
Wat doen zij niet?
Ze zijn niet het evenementenbureau die alle feestjes organiseren. Ze zijn niet degene die constant grappen maken. Ze zijn niet degenen die op bezoek gaan bij zieke collega’s of bij baby’s. Ze zijn niet verantwoordelijk voor strak verlopende en positieve meetings. Ze zijn niet de timekeepers van meetings. Ze zijn niet verantwoordelijk voor betere arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk mogen ze dat allemaal wel dóen. Net als ieder ander.
Wat doen zij wel?
In de praktijk merken we dat het lastig is een proces van bewustwording en verandering op kan te houden. Hoe enthousiast de medewerkers ook zijn over het onderwerp werkgeluk en hoezeer ze er ook van overtuigd zijn dat werken aan meer werkgeluk goed en nodig is. Zolang het nog geen gewoonte is geworden, laten we ons toch weer snel afleiden en krijgen de dagelijkse beslommeringen snel weer de overhand. Met een team van vrijwilligers heb je meer reikwijdte, energie en daadkracht om blijvend veranderingen in cultuur door te voeren. Maar wat doet zo’n ambassadeursteam dan precies? Organisaties waar een veranderingsproces naar meer werkgeluk wel succesvol is verlopen, hebben een actieve groep vrijwilligers, die een plan hebben gemaakt:
- wat willen we bereiken
- hoe gaan we dat doen?
- wanneer doen we wat?
- en wie doet wat?
Succesvolle werkgelukambassadeursteams coördineren van de werkgeluk activiteiten, maar hoeven deze niet persé ook zelf te regelen. Wat ze doen is:
- ideeën bedenken
- een gestructureerd pan makne
- zorgen dat het gebeurt
- mensen betrekken
- naderhand de verhalen vertellen en verspreiden.
Uitbesteden is geen optie: het is voor een door medewerkers. Hulp vragen bij het opstarten of weer opstarten of het inhuren van sprekers of trainers, dat kan natuurlijk. En nogal logisch: het werkt het beste als het management dit ondersteunt en budget beschikbaar stelt.
Wil je sparren over hoe jij een ambassadeursgroep opzet? Bel ons dan! Maartje: 06 28678544 of Fennande: 06: 5517 8408.