Skip to main content

Dierenarts is een van die beroepen die kleine kinderen erg aanspreekt. De hele dag dieren beter maken, zorgen voor konijntjes en koeien en knuffelen met puppy’s, wie wil dat nou niet? Dierenarts is zo’n aaibaar beroep. In de praktijk blijkt het vak van dierenarts zwaar, zowel fysiek als mentaal. Hoe staat het dan met het werkgeluk van dierenartsen? We vroegen het Chantal Duijn, expert op het gebied van werkgeluk en positieve cultuur én dierenarts.

“Helaas ervaar ik wekelijks dat er dierenartsen ontevreden zijn in het werk. Heel erg jammer, want het is zo’n prachtig vak. Wat je als dierenarts doet en betekent voor zowel het dier als de eigenaar is ontzettend dierbaar; de betekenis of zingeving van het vak is zo duidelijk. Evenals de verbinding met het dier, de eigenaar en het team waar je mee samenwerkt.

Uit onderzoek blijkt dat hoge werkdruk, onvoldoende beloning, onvoldoende uitdaging, onvoldoende werk-privébalans, te weinig begeleiding en te weinig steun van de werkgever redenen zijn om de praktijk te verlaten. Punten die direct en indirect te herleiden zijn tot de vier pijlers van werkgeluk. Oftewel, er is wat aan te doen!”

Het verhaal gaat dat dierenartsenpraktijken vaak nogal hiërarchisch zijn en niet per se de leukste plek om te werken, klopt dat? 

“Gelukkig zijn er ook praktijken met een platte structuur, waar alle teamleden zich gezien en gehoord voelen en ze werken met een grote glimlach op het gezicht. Ik weet dus dat het kan. Echter kom ik ook in praktijken waar een grote mate van hiërarchie heerst. Zelf ben ik hier echt wars van. We zijn gelijkwaardig, dat moet het uitgangspunt zijn. Natuurlijk heeft iedereen een verantwoordelijkheid te dragen en zal de één een grotere verantwoordelijkheid dragen dan de ander. En zal er iemand zijn die de lijnen uitzet, maar dat kan ook op een gelijkwaardig niveau. Ervan uitgaande dat het een gezamenlijke opdracht is, waar iedereen zijn of haar steentje aan bijdraagt.”

Bij de praktijken die bij Bureau Raak een jaartraject voor werkplezier en een positieve werkcultuur volgen, is dit ook een van de zaken die worden aangepakt: het team op nummer één en samenwerken vanuit gelijkwaardigheid en positiviteit. Ook wordt er gekeken naar de begeleiding, uitdaging en mogelijkheden tot ontwikkeling. Waar vinden de doelstellingen van het individu, de doelstellingen van de praktijk?

“Ik geloof dat het werkgeluk van dierenartsen met kleine veranderingen al direct toeneemt. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het over een aantal jaar veel gezonder gesteld is met ons werkgeluk. Dat alle dierenartsen fluitend naar hun werk gaan, de hele dag genieten tussen de koeien, paarden en honden, om weer fluitend naar huis te keren.”

Je gaat met Bureau Raak meedoen met de Week van het Werkgeluk, waarom? En wat ga je doen? 

“Alles wat je aandacht geeft groeit! Dus aandacht voor werkgeluk, zorgt voor meer werkgeluk. Een hele week stilstaan bij werkgeluk, moet dus wel effectief zijn.

Om werkgeluk meer en meer onder de aandacht te brengen van dierenartspraktijken, organiseren we vanuit Bureau Raak de Veterinaire Week van het Werkgeluk. Precies tegelijk met de internationale week van het werkgeluk 25 – 29 september 2023. De deelnemende praktijken kunnen zowel met ons eigen programma meedoen, als met het (inter)nationale programma. Zo worden ze een week lang ondergedompeld in alles wat te maken heeft met werkgeluk. Onze deelnemers krijgen een digitale gids met iedere dag een opdracht, een pauzespel en er zijn leuke prijzen te winnen. Kortom een week vol plezier én werkgeluk!”

 

Wil je ook meedoen met deze Veterinaire Week van het Werkgeluk? Mail naar ilonka@bureauraak.nl voor meer informatie en aanmelden. Of kijk op www.bureauraak.nl.

 

Chantal volgde de opleiding tot Positive Culture Agent van Happy Office, met als doel het werkgeluk van dierenartsen te vergroten. Wil jij ook leren hoe je een organisatiecultuur begrijpt en kunt veranderen? Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord