Skip to main content

Tijdens de Week van het werkgeluk toerde onze collega Valery het land door, om zoveel mogelijk bedrijfsbezoeken en workshops bij te wonen. Zo volgde ze ook de Masterclass Positief Leidinggeven bij Sabine Mur in Deventer. Lees hier hoe zij dat ervaren heeft (spoiler alert: geweldig!).

“In de Week van het Werkgeluk ben ik het hele land door gegaan om events, rondleidingen en masterclasses bij te wonen. Donderdag 27 september was ik in Deventer, met heerlijk weer op een prachtige locatie aan de IJssel. Bij Sabine Mur, organisatiepsycholoog en eigenaar van Bureau voor Bevlogenheid,volgde ik de Masterclass ‘Positief leidinggeven voor energie en prestatie’.

De masterclass begint met een uitgebreide introductie van de 9 aanwezigen. Ze geven allemaal leiding aan projecten of teams. Het blijkt een positief ingestelde groep mensen te zijn, werkzaam in uiteenlopende sectoren. Van de zorg, verzekering tot de bouw branche. Dit belooft een fijne dag te worden.

Sabine legt ons enkele basis principes uit van positieve psychologie met behulp van het Werkstressoren en Energie Bronnen model (Bakker en Demerouti, 2008). Ze vertelt dat je positieve emoties kan kapitaliseren, wat een positieve invloed heeft op prestaties in organisaties. Met een oefening leren we hier een klein stukje van; dat je reactie een enorme positieve impact kan hebben. Persoon A vertelt iets over wat hij of zij afgelopen week heeft meegemaakt. Persoon B reageert hier actief geïnteresseerd of neutraal op met verbale en non-verbale communicatie. Bij een actieve geïnteresseerde reactie voelt persoon A zich gehoord, je voelt dat de ander daadwerkelijk interesse heeft in wat jij hebt meegemaakt. Het klinkt zo simpel maar door er zo bewust mee bezig te zijn ervaar ik echt hoe groot je impact kan zijn op een ander.

Een andere oefening die we hebben gedaan leert je om meer oog te hebben voor wat iemand goed kan. Om deze theorie beter te begrijpen gaan we aan de slag met ‘strength spotting’. Persoon A vertelt over een werkervaring waar hij of zij trots op is. Persoon B moet, aan de hand van de 24 sterke kanten, opschrijven welke sterke kanten hierin naar voren komen. Het is mooi om te zien hoe persoon A echt gaat stralen op de momenten waarop de sterke kanten worden ingezet.

Het was een zeer waardevolle dag, ik heb veel geleerd over wat bij kan dragen aan betere prestaties in organisaties. In de feedback ronde over de dag kwam naar voren dat de groep de theorie aansprekend en duidelijk vond. Het fijne is dat door de oefeningen ik vandaag al zie hoe ik morgen de theorie kan toepassen in de praktijk. Bij een aantal aanwezigen smaakte het naar meer, ze hebben zich meteen ingeschreven voor het vervolg.”

Dit najaar verzorgt Sabine opnieuw een masterclass en ook een driedaagse training over dit onderwerp. Heb je zelf ook interesse? Kijk dan eens op https://bureauvoorbevlogenheid.nl.

Ook tijdens de Week van de Werkstress geeft Sabine deze Masterclass nog een keer, schrijf je hier in:

https://bureauvoorbevlogenheid.nl/speciale-aanbiedingen

 

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord