Skip to main content
Alexander Kjerulf van Woohoo Inc en de ‘International Week of Happiness at Work’ hebben samen een internationaal onderzoek opgezet over hoeveel goede dagen we hebben op het werk, en wat een goede dag ‘goed’ maakt. Daarmee krijgen we inzicht in hoe we ons werkgeluk verder kunnen verbeteren. Eerder deed Woohoo Inc een onderzoek naar slechte dagen, waar wereldwijd 700 medewerkers aan meededen. De resultaten waren beangstigend. Hieronder een samenvatting.

Slechte dagen

Slechte dagen op het werk komen relatief vaak voor: 19% van de respondenten gaf aan elke of bijna elke dag een slechte dag te hebben. Maar liefst 63% heeft minimaal eens per week een slechte dag.
– De definitie van een slechte dag is een dag waarom je je echt slecht voelt, ongelukkig bent op het werk en dat je liefst de volgende dag niet meer terug zou gaan. –
Dat een zo groot deel van de respondenten zich zo voelt is zorgelijk. Niet alleen voor hun eigen gezondheid en privéleven, maar ook voor de organisatie waar ze werken. Mensen die zich zó niet goed voelen op hun werk, presteren daar ongetwijfeld ook niet naar hun beste kunnen. Een paar quotes:
“Dit is de eerste keer dat ik een baan heb die ik echt afschuwelijk vindt. Mensen die zeiden dat ze hun werk vreselijk vonden, of alsmaar klaagden over hun werk, begreep ik eerder nooit zo goed. Maar nu snap ik dat helaas maar al te goed.”
“De hele dag denk ik; ‘dit wil ik niet doen,’ Ik heb het gevoel dat ik mijn leven aan het vergooien ben.”
“Ik heb het nu over echt hele slechte dagen. Hoe ik ook mijn best doe mijn mindset positiever te krijgen, ik kom er niet uit.”
“Mijn slechte dagen zijn een optelsom van kleine dingen. Los van elkaar zijn ze niet zo erg, maar de combinatie van lange, zinloze vergaderingen, onduidelijke taakeisen, chaotische omgeving en langzame IT systemen zorgen voor torenhoge frustratie.”
Een slechte dag op het werk, heeft ook effect op het privéleven.
Ze zuigen alle levensenergie uit me. Ik neem dit mee naar huis, als ik thuis kom ben ik emotioneel en fysiek uitgeput. Ik moet echt weg uit deze ziekmakende omgeving.”
“Ik slaap slecht als ik een slechte dag heb gehad, uit angst voor herhaling de volgende dag.”
“Ik kan mijn priveleven goed loskoppelen van mijn werk, maar andersom is een stuk minder makkelijk.”
Wat meer cijfers.
Er is geen significante verschil tussen mannen en vrouwen gevonden:
De private sector doet het minder goed dan de publieke sector:
Medewerkers hebben meer slechte dagen dan hun managers. (Dat komt overeen met ander onderzoek):
Slechte dagen komen door oorzaken op het werk:

Oorzaken slechte dagen

Wat veroorzaakt dan die slechte dagen op het werk? Hier is de top 5:
1. Gebrek aan help en steun van mijn manager (40%)
2. Negatieve collega’s (39%)
3. Gebrek aan waardering voor mijn werk (37%)
4. Onduidelijkheid over de visie en strategie van de organisatie (37%)
5. Te druk, te hoge werklast (36%)
Doe mee met het onderzoek naar 'goede dagen op het werk'
Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord