NieuwZeeland en Bhutan geven het goede voorbeeld en kiezen ervoor om Bruto Nationaal geluk te nemen als meetinstrument, in plaats van of naast het Bruto Nationaal Product. Nederland doet het goed, maar zover zijn we nog niet. Maar dat zou en moet kunnen! Cynthia Noordoven startte een petitie om dit in Den Haag op de agenda te krijgen. Doe je mee? Teken dan de petitie. En lees hieronder haar verhaal.
Cynthia, vertel eens, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Cynthia Noordoven en ik ben Werkgelukdeskundige & Change Manager. Heb de opleiding Rendement van Werkgeluk aan de Erasmus gedaan. Heb 20 ervaring in het HR vak, in 2007 heb ik Sense2b opgericht en samen met 3 andere ondernemers zijn we JECKX gestart; het Nederlandse instituut voor Sustainable Wellbeing.
Ik help organisaties en medewerkers in het maximaliseren van hun succes door het vergroten van het werkgeluk op de werkvloer. Ik houd van mensen en krijg enorm veel energie van verandering en groei en verras graag. Mijn persoonlijke ambitie is om van Werkgeluk de norm te maken in Nederland. Daarnaast doe ik onderzoek op het gebied van werkgeluk & human wellbeing, schrijf artikelen en geef gastcolleges op hogescholen.
Ik heb een neus voor kansen en mogelijkheden, plus een ongetemd enthousiasme voor positieve verandering. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus dan kan je maar beter de aandacht op de juiste dingen leggen. Mijn slogan is daarom niet voor niets; Focus on the good! Ik geloof dat alles mogelijk is als je maar probeert.
Waarom ben je deze petitie gestart, wat hoop je te bereiken?
Om die reden ben ik de petitie gestart “Nederland kiest voor Bruto Nationaal Geluk”. Naast Bhutan en Nieuw Zeeland hoop ik dat Nederland het 3e land van de wereld wordt dat gaat focussen en sturen op Bruto Nationaal Geluk ipv Bruto Nationaal Product of Inkomen. Dit alles om simpelweg een bijdrage te leveren aan een betere wereld waarin we elkaar meer helpen en steunen.
Met de petitie wil ik allereerst naar Den Haag om de handtekeningen te overhandigen en aandacht voor het thema Bruto Nationaal Geluk te vragen. Ik wil Geluk namelijk politiek op de agenda krijgen. Daarnaast wil ik inspireren en laten zien dat het niet logisch is met het plan VN 2030 en de 17 global goals om op een traditionele te blijven sturen. De monitor ‘Brede Welvaart’ die sinds 2016 door het CBS wordt opgesteld is een mooie eerste stap om te laten zien hoe we er als land voorstaan. Maar echt veranderen vraagt meer dan alleen te laten zien dat we het beste jongetje of meisje van de klas zijn. Wil je echt verschil maken dan zul je ook anders moeten sturen en focussen. Ik denk dat Nederland dat heel goed kan maar dat er ook zeker behoefte aan is. Bewoners willen andere acties, beleid zien. Het is tijd voor een andere samenleving waarin we elkaar helpen en steunen en respect voor elkaar hebben. Er worden al heel veel mooie initiatieven ondernomen. Helaas worden ze niet met elkaar verbonden om het naar nationaal niveau te kunnen tillen. Gemeentes zijn verenigd maar niet bezig met de acties uit het bedrijfsleven en andersom. Dus daarom wil ik een platform creëren waar deze initiatieven samen komen. We elkaar versterken om echt verschil te gaan maken. Mede om die reden ben ik samen met Jolanda van der Steen, Eva vd Last en Karin Rixt Smalbil JECKX gestart; het Nederlands Instituut voor Sustainable Wellbeing. Omdat het aanbieden van handtekening één is maar je ook moet kunnen helpen de verandering te bieden aan organisaties en gemeentes en het onderwijs.
Hoe kunnen mensen je helpen?
Inmiddels hebben ruim 500 mensen de petitie ondertekend en krijg ik veel hulp aangeboden. Deze hulp willen we bundelen om met elkaar de ambitie op Bruto Nationaal Geluk te realiseren. Hoe anderen kunnen helpen? Allereerst door hun handtekening te plaatsen. De petitie te delen in hun netwerk en zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen. Maar daarnaast zijn we op zoek naar bedrijven, gemeenten, provincies die willen meewerken om het naar een hoger plan te trekken. We zoeken ambassadeurs, facilitators en we zijn op zoek naar initiatieven op dit vlak. We zoeken naar contacten in de media om het verhaal kenbaar te maken. Uiteindelijk willen we het gesprek met Politiek Den Haag.