Skip to main content

Onno Hamburger is al 25 jaar beroepsmatig bezig met het onderwerp geluk. Een voorloper dus. Vanuit zijn rol als trainer en coach begeleidt hij teams naar meer werkgeluk en geeft hij een opleiding tot Werkgelukcoach. Hij schreef er ook een boek over: Gelukkig Werken. Toen we Onno vroegen of hij mee wilde doen met de Week van het Werkgeluk kwam er gelijk een enthousiast ‘Ja, natuurlijk!’. Hij doet mee met de organisatie van de Unconference. We vroegen hem hoe en waarom. 

Wat heb jij zelf met het onderwerp werkgeluk?

Onno: “Sinds 1995 ben ik bezig met het thema Werkgeluk. Ik ben gestart met het vergroten van mijn eigen werkgeluk. Ik zat toen in een droombaan die veel minder leuk was dan ik had gedacht. Dit confronteerde mij met de vraag waardoor werkgeluk wordt bepaald en hoe je dit zelf kan beïnvloeden. Ik heb psychologie gestudeerd. Mijn eerste impuls was om binnen de psychologie te gaan zoeken naar antwoorden. In 2000 ontdekte ik het werk van Martin Seligman en de positieve psychologie. Dit was voor mij een eye opener. Eindelijk onderzoek naar mensen die floreren in plaats van de traditionele focus binnen de psychologie op wat niet goed gaat. Vanaf 2003 ben ik de inzichten en interventies uit de positieve psychologie gaan toepassen in workshops en trainingen. In 2010 ben ik coaches gaan opleiden op het gebied van werkgeluk. Ik vind het mooi om te zien hoe het onderwerp steeds gewoner wordt en steeds meer mensen bereikt. Ik hoop dat deze week daar weer verder aan bijdraagt.”

 

Wat doe jij om je eigen Werkgeluk te vergroten?

“Ik probeer regelmatig stil te staan bij mijn eigen werkgeluk door te kijken naar mijn Gelukkig Werken Piramide. Ik kijk dan hoe het ervoor staat met mijn eigen plezier, voldoening en zingeving in het werk. Wanneer een onderdeel langere tijd te laag is onderneem ik actie. Ik merk dat het cruciaal is hier echt even tijd voor te nemen. Ik ga dan ook regelmatig naar het strand om deze zelfcheck uit te voeren. Dan neem ik minimaal een dagdeel om hier op te reflecteren en daarna acties voor mijzelf te formuleren. Ik heb de neiging voorbij te gaan aan wat ik wel al heb bereikt. Die reflectie momenten neem ik ook om even terug te kijken. Wat heb ik eigenlijk wel bereikt? Dat voelt vaak goed en geeft ook rust.”

 

Waarom doe je mee met de Week van het Werkgeluk?

“Het wordt tijd dat er binnen werkend Nederland meer aandacht komt voor dit belangrijke thema. Ik ben blij dat de afgelopen jaren het bewustzijn enorm is toegenomen wat betreft het belang van werkgeluk. Het is nu tijd om de volgende stap te zetten en concrete acties te ondernemen om werkgeluk een thema te maken binnen HR en management. Deze week kan dat hopelijk aan bijdragen.”

 

Wat gaan jullie precies doen?

“Wij werken mee aan de UNconference. Een mooi initiatief om concrete kennis en ervaringen vrij te delen. Dat hebben we nodig zodat we snel van elkaar kunnen leren. Daardoor kunnen we nog beter achterhalen welke interventies goed en duurzaam werken voor individu en organisatie. Daarnaast willen wij die week recent onderzoek delen naar wat bepalend is bij werkgeluk. Verder zullen we via onze nieuwsbrief, website en column bijdragen aan de bekendheid van de week van het werkgeluk. Het zou mooi zijn wanneer deze week de start is van een jaarlijks terugkerend moment van extra aandacht voor ons werkgeluk.”

 

Wat wil je als boodschap meegeven?

“Sluit je aan bij de Week van het Werkgeluk! Wanneer werkgeluk relatief nieuw voor jullie is geeft dat de mogelijkheid je eigen groei op dit gebied te versnellen. Wanneer je al langer bezig bent met dit thema biedt deze week (en de UNconference) een mooie plek om van elkaar te leren zodat we met elkaar nog beter en sneller organisaties kunnen helpen.”

 

Wil je Onno in levende lijve ontmoeten? Kom dan naar de Unconference . Voor meer info over Onno’s trainingen en workshops kijk op www.gelukkigwerken.nl. En wat je nog niet wist over Onno: hij is dol of golfsurfen en hij is dan ook vaak te vinden op het strand. En hij leest boeken over (werk)geluk ter ontspanning, heeft dan ook zo’n beetje alles gelezen en hij kan er ook nog leuk over vertellen. En misschien wel het belangrijkst: het is een hele leuke kerel, dus wij denken dat je hem graag wil ontmoeten. 😉 

 

 

 

 

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord