Skip to main content

Frank Oeben, auteur van de boeken ‘En nu jij!’ en ‘En nu echt’ doet mee met de Week van het Werkgeluk! Niet alleen organiseren hij en zijn collega’s een workshop over het belang van Werkgeluk bij organisatieverandering, Frank geeft op het Openingsevent in Amsterdam op maandag 23 september een Lightning Talk. Vanaf de zeepkist geeft hij ons in 10 minuten’ Vier plus één tips voor duurzame gedragsverandering om te doen wat jij wil’. We vroegen hem er meer over.

Frank, vertel eens, wat heb jij zelf met het onderwerp werkgeluk?

Een kleine tien jaar geleden ben ik een blog begonnen. Ik ben mijn verwonderingen van me af gaan schrijven. Langzaam maar zeker ontdekte ik dat ik steeds meer schreef over werk, carrière, organisatieverandering en de relatie daartussen. En over de vraag waarom mensen zo raar doen. Eigenlijk vroeg ik me vooral af waarom ik zo raar doe. Daar ontstond in 2016 het boek ‘En nu jij!’ uit. Toen had ik de smaak te pakken en ben ik ‘En nu echt!’ gaan schrijven, dat in 2018 uit kwam. En nu is werkgeluk van een hobby mijn werk geworden. Drijfveren, motivatie gedrag en samenwerking is waar ik mij dagelijks mee bezig houd in organisaties.

Wat doe jij om je eigen Werkgeluk te vergroten?

Mezelf continu ter discussie stellen. Mijn eigen gedachtes bekijken en me afvragen of ik wel gelijk heb. Mijn doelen voor ogen houden en bijstellen. En dan kleine stapjes zetten.

Waarom doen jullie mee met de Week van het Werkgeluk?

Werkgeluk wordt nog wel eens weggezet als een luxe. Iets wat leuk is voor de medewerkers, maar niet voor de werkgever. Het tegendeel is waar. Niet alleen zijn er zat statistieken die laten zien dat zaken als productiviteit, verzuim en verloop verbeteren, ook is het een heel belangrijk aandachtspunt bij organisatieverandering. Mensen veranderen pas als er voor hen een reden is om te veranderen. Met het aanboren van drijfveren en motivatie kan die reden gelinkt worden aan het grotere organisatiedoel

Wat gaan jullie precies doen?

We gaan het hebben over het belang van werkgeluk bij organisatieverandering. Iedere organisatie is bezig met verandering. “Verandering is de nieuwe constante”, wordt wel gezegd. Waarom is werkgeluk belangrijk voor organisaties? Welke rol speelt werkgeluk bij het organiseren van verandering? Ik geef een korte, praktische en energieke inkijk in onze visie op veranderen.

Wat wil je als boodschap meegeven?

In het algemeen dus hoe belangrijk het is aandacht te besteden aan werkgeluk (of drijfveren en motivatie, of betrokkenheid en engagement, of zingeving en meaningfulness), maar daarnaast dat je er vooral niet te veel over moet praten, maar vooral dingen moet doen. Organisatieverandering gaat niet over powerpointslides en mooie plannen. Veranderen is hard werken. Kleine stapjes zetten vandaag. Ik heb er zin in!

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord