Skip to main content

Een gastblog van Anna & Eveline van We Are The Curious

 

Voel jij op de werkvloer ruimte voor experiment, het stellen van vragen of het maken van fouten? Of wordt jouw natuurlijke verwondering vaak doodgeslagen door opmerkingen als: “we hebben het altijd al zo gedaan, tijd is geld dus experimenteren doe je maar in je eigen tijd”, of “stel geen vragen, maar kom met antwoorden”?

Ruimte voor nieuwsgierigheid op de werkvloer is er niet altijd en dat is een gemiste kans. Het CQ (curiosity quotient) oftewel de nieuwsgierige intelligentie wordt steeds belangrijker.

Technologie, algoritmes en AI nemen steeds meer menselijke IQ skills over. We zitten op een kantelpunt en dat vraagt om een andere manier van werken. Verleg daarom de focus van het IQ (intelligence quotient) naar het CQ (curiosity quotient), want uit onderzoek van Harvard blijkt dat nieuwsgierigheid op de werkvloer belangrijker is dan eerst werd gedacht:

 

“Nieuwsgierige mensen en organisaties zijn succesvoller en gelukkiger. Wanneer onze nieuwsgierigheid wordt geactiveerd, denken we dieper en komen we met meer creatieve oplossingen.”  (Harvard Business Review 2018)

Nieuwsgierige mensen zijn empathischer, creatiever, oplossingsgerichter en oordelen minder. Ze kijken met een open vizier naar de wereld, de maatschappij, relaties en de werkvloer. Dit zorgt voor meer succes, innovatie en werkgeluk.

 

Goed nieuws: nieuwsgierigheid zit in jou en mij, het is onderdeel van onze menselijke natuur. Als kind was je eindeloos nieuwsgierig, je stelde de hele dag door vragen, durfde te experimenteren en fouten te maken. Naarmate we ouder worden verliezen we steeds meer van onze kinderlijke verwondering. We laten ons afremmen door factoren als conditionering, omgeving, aannames en angst. De nieuwsgierige intelligentie op de werkvloer staat daardoor vaak op sluimerstand of zelfs helemaal uit.

 

Gelukkig verdwijnt je nieuwsgierigheid niet. Het zit in je DNA en je kunt jouw CQ, oftewel je nieuwsgierige intelligentie, trainen. Het werkt net als een spier, als je het traint zal het groeien. Maak dus weer contact met dit best bewaarde geheim en wordt gelukkiger en succesvoller. Geef nieuwsgierigheid meer ruimte in je dagelijks leven en maak er een gewoonte van.

 

De nieuwsgierigheid en CQ-experts van We Are The Curious delen 3 simpele tips om jouw nieuwsgierige intelligentie te trainen:

  1. Zoek discomfort

Wanneer je doet wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd kreeg. Nieuwsgierigheid is verder durven kijken dan alles binnen je comfortzone. Dat is spannend, maar onthoud daarbij: de engste dingen zijn het leukst. De enige manier om te groeien, te ontdekken en vooruit te komen is door uit je comfortzone te stappen.⠀⠀

To do: Train jezelf in discomfort. Maak een discomfort lijst met dingen die je spannend, ongemakkelijk maar stiekem ook wel leuk lijken. Alles mag er op staan. Van in je eentje uit eten gaan tot een gesprek voeren met een vreemde op straat. Neem jezelf voor om eens per week een activiteit van je discomfort lijst uit te voeren.

  1. Durf te falen: Vier je mislukkingen! Durf fouten te maken. Het is zonde dat er zo’n taboe ligt op falen, het is namelijk essentieel om te groeien. De meest succesvolle mensen hebben een ding gemeen: ze durven te falen. Onthoud: de enige echte faal is iets niet doen omdat je bang bent de fout in te gaan.⠀

To do: Falen hoort erbij, het is de manier waarop je ermee omgaat die bepaald hoe ver je komt. Houd een faal dagboek bij en schrijf op welke faal je verder heeft bracht. ⠀

 

  1. Niets is wat het lijkt

Breek los van vaste gedachtepatronen in je dagelijks leven. Hoe? Neem de tijd om dingen twee keer te bekijken. Start niet met aannames en vooroordelen, maar stel vragen. Verwonder je oprecht, zo ontdek je iedere dag nieuwe dingen.

To do: Formuleer ‘wat als’ vragen en bekijk een probleem eens vanuit een ander perspectief. “Wat als ik maar €1 had om dit probleem op te lossen? Of “wat als ik onzichtbaar zou zijn, hoe zou ik het dan oplossen?”

Deze nieuwsgierige gedachte oefeningen maken echt gelukkiger. Wist je dat zodra je nieuwsgierigheid geactiveerd wordt, je dopamine aanmaakt? Dat stofje zorgt voor hetzelfde geluksgevoel dat we ook ervaren als we lekker eten, seks hebben of lachen om een grap. Kortom don’t let your inner kid go en train je CQ.

 

We Are The Curious vergroot het werkgeluk en innovatievermogen in organisaties. Wij helpen jouw organisatie relevant te blijven door nieuwsgierigheid te omarmen als de superpower van de 21e eeuw. Het ontvlamt de skills die we nodig hebben voor de toekomst: van inlevingsvermogen en inventiviteit tot creativiteit en oplossingsdenken. Voor meer info check: www.wearethecurious.com

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord