Skip to main content

Dit is een gastblog van Daphne Maczolleck van YoungCapital

 

Je leest erover op elke bedrijfsblog en marketing website, de growth mindset. De term is praktisch uit de lucht komen vallen en neemt het werkveld over. Iedereen is opzoek naar medewerkers met een growth mindset. Maar wat is het nou eigenlijk? En hoe weet je of jij een growth mindset hebt?

 

Wat is de growth mindset?

In de wetenschap worden er twee mindsets onderscheiden: de growth mindset en de fixed mindset. Mensen met een growth mindset geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Als je je best doet en bepaalde taken oefent, word je er beter in. Hierdoor zijn mensen met een growth mindset niet bang om te falen wanneer ze iets nieuw proberen. Want door fouten te maken en daarvan te leren ontwikkel je zelf veel sneller.

 

Fixed mindset

De tegenhanger van een growth mindset is de fixed mindset. Mensen met een overwegend fixed mindset geloven dat intelligentie, capaciteiten en talent vastliggen. Het heeft vanuit dit perspectief weinig zin om door te zetten als iets niet lukt. En het niet doorzetten bevestigd de fixed mindset dan weer. ‘Zie je wel, ik kan dit gewoon niet’.

 

Heb ik een fixed- of growth mindset?

 

Test je mindset

Je mindset is niet zwart of wit, maar zit ergens tussen twee uitersten in. Benieuwd aan welke kant van het spectrum jij je bevindt? Doe dan de test.

 

 1. Hoe denk jij over de talenten en persoonlijkheid van anderen?
  1. Je bent wie je bent. Mensen kunnen niet veranderen.
  2. Je kunt beter worden als je er moeite voor doet, maar je zult nooit goed worden in dingen waar je geen talent voor hebt.
  3. Je beslist zelf wie je bent. Met de juiste inzet kun je alles bereiken wat je wilt.

 

 1. Hoe ga jij om met uitdagingen en moeilijkheden?
  1. Heel eerlijk? Ik ga ze liever uit de weg.
  2. Als ze niet te moeilijk zijn, ga ik ze aan. Zien dat ik vooruit ga, motiveert me.
  3. Ik zoek ze op, want ik houd ervan mezelf te ontwikkelen.

 

 1. Je hebt een fout gemaakt, wat nu?
  1. Stil houden, dan komt niemand erachter.
  2. Balen, natuurlijk. Ik geef mijn fout toe, zodat deze gecorrigeerd kan worden.
  3. Geen punt, dat gebeurt als je bewust het uiterste in jezelf opzoekt. Hier leer ik van.

 

 1. Stel, een toekomstige collega boekt een groot succes en staat in de spotlights. Wat voel jij?
  1. Shit, nu krijgt zij de promotie die ik had willen hebben. Er kan er maar één de winnaar zijn, ik ben dat niet.
  2. Ik wil beter zijn dan zij. Volgende week sta ik daar.
  3. Succes is niet schaars of zo, dus ik gun iedereen succes. Ik vraag haar straks wat haar geheimen zijn.

 

 1. Kun jij goed om hulp vragen?
  1. Nee, ik doe het liever op eigen kracht.
  2. Om hulp vragen vind ik lastig, omdat ik dan mezelf blootgeef, maar soms doe ik het wel.
  3. Ja, doe ik regelmatig. Het liefst klop ik aan bij specialisten die ik respecteer. Daar leer ik het meest van.

 

Antwoorden:

 

Meestal a: meer fixed dan growth

Jij bent zoals je bent, dat verandert niet. Succes en falen zijn volgens jou directe gevolgen van jouw aangeboren talenten. Of de omstandigheden natuurlijk. Probeer minder vaak op safe te spelen. Als je ergens echt voor gaat, kun je jezelf nog verbazen!

 

Meestal b: gemiddeld

Negatieve feedback en fouten maken: je vermijdt het liever, maar snapt wel dat het erbij hoort. En dat je ervan kunt leren. Maar het actief opzoeken is een ander verhaal. Bedenk je dat fouten maken geen schande is. Probeer te vragen om feedback en leer jezelf uit je comfortzone te trekken.

 

Meestal c: meer growth dan fixed

Jij zet je altijd volledig in, ook al heb je ergens op het eerste ook geen aanleg voor. Je best doen is nooit verspilde moeite, omdat het altijd bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Goed bezig!

 

Hoe werk ik aan mijn mindset?

 

Een fixed mindset kan zorgen dat je je onzeker of ongelukkig in je werk gaat voelen. Je blijft stilstaan in je ontwikkeling en gaat je hierdoor vervelen. Of het kan er voor zorgen dat jouw werknemers het gevoel hebben dat ze niet kunnen groeien. Als je jouw of het werkgeluk van jouw werknemers wil verbeteren zijn er een aantal situaties waarin je kan oefenen met deze mindset.

 

Je hebt zelf een fout gemaakt

Probeer het niet te verbergen als je een fout maakt. Laat weten dat het oke is om fouten te maken. Probeer de fout met jouw collega’s of werknemers te bespreken. Laat weten wat je de volgende keer anders zult doen zodat ze weten dat je ervan geleerd hebt.

 

De wekelijkse teammeeting

Bespreek in de wekelijkse meeting wat er goed is gegaan maar besteed ook aandacht aan hetgeen wat fout is gegaan. Maar spreek de persoon die de fout heeft gemaakt niet op een negatieve manier aan voor de hele groep. Dit kan immers voor onzekerheid zorgen. Praat erover en bekijk samen hoe jullie van de fout kunnen leren.

 

Iemand boekt een bijzonder succes

Als er een succes is behaald door iemand in het team is het goed om dit met het hele team te vieren. Dit zorgt voor teamgevoel en positiviteit. Bovendien zorg je ervoor dat iedereen het gevoel krijgt dat ze bijdragen aan het succes, ongeacht hun aandeel.

 

Iemand heeft een fout gemaakt

Een fout maken is menselijk en dat besef is heel belangrijk voor een growth mindset. Om ervoor te zorgen dat jouw werknemer of collega van een fout leert is belangrijk om de fout te bespreken zonder hem of haar daarvoor te straffen. Iets wat averechts werkt is een soortgelijke taak nooit meer aan die persoon toevertrouwen. Kies er daarom voor om te bespreken hoe het de volgende keer beter kan.

 

Doe iets wat je nooit eerder hebt gedaan

‘Iets doen wat je nog nooit gedaan hebt’, misschien wel de grootste uitdaging voor iemand met een fixed mindset. Toch is het heel belangrijk om het te proberen. Want hoe leer je anders nieuwe dingen? Onthoudt dat het oké is om fouten te maken en dat niet alles in één keer perfect hoeft te gaan.

 

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord