Op de Unconference, het openingsevent van de Week van het Werkgeluk in Amsterdam op maandag 23 september, gaf Frank Oeben een Lightning Talk. Vanaf de zeepkist gaf hij in 10 minuten ‘Waarom doe je niet wat je wil doen? Vier plus één tips voor duurzame gedragsverandering om te doen wat jij wil’. In de aanloop naar dit event, en naar de Week van het Werkgeluk gaf ik al een interview waarom ik uitlegde waarom ik werkgeluk zo’n belangrijk onderwerp vind.
Het klinkt allemaal mooi, dat werkgeluk, maar na iedere training of conferentie val je weer terug in je oude gedrag. Ons gedrag wordt bepaald door onbewuste processen die je tegenhouden de juiste beslissingen te nemen. Hoe kan je nou wél verder komen en meer werkgeluk ervaren?
Ik opende de Lightning Talk met de stelling dat gedragsverandering moeilijk is. Het is moeilijk omdat ons brein is ingesteld op overleven, op doen wat je gisteren deed. Want als je precies hetzelfde doet wat je gisteren deed, overleef je dag net als gisteren. Een mooi mechanisme. Maar het werkt je tegen als je wil veranderen omdat je morgen niet op hetzelfde punt wil staan als vandaag. Je zal bestaande patronen moeten gaan doorbreken. En dat is lastig. Daarom vier plus één tips om je daar bij te helpen.
Energie
De eerste tip is: zorg voor voldoende energie. Dit begint bij voldoende slaap en andere oplaadpunten. Vervolgens gaat het erom dat je je energie aanboort vanuit drijfveren en motivatie. In mijn eerste boek ‘En nu jij!’ beschrijf ik een stappenplan om er achter te komen wat je wil en hoe je daar dichterbij in de buurt kunt komen. Ook licht ik toe hoe belangrijk het is om te doen wat je leuk vindt. Hoe een egoïstische focus op jouw eigen ontwikkeling er voor zorgt dat je meer waarde oplevert voor je omgeving.
Richt je energie op wat jij belangrijk vindt. Heb het juiste perspectief en je blik gericht op de juiste dingen met de juiste mentale instelling. Houd focus op jouw doelen.
Als je hier aan begint met voldoende energie en je richt je op de juiste dingen vanuit de juiste intrinsieke motivatie levert dit energie op. Energie die je kan gebruiken voor de volgende stap.
Creativiteit
Ons brein is gericht op gevaar. We zijn veel minder goed in het zien van mogelijkheden. Zolang we risico’s mijden is de kans op overleven groter. We zien beren op de weg, maar die staan er vaak helemaal niet. We moeten ons niet laten beperken door alle kaders. Daarom is de tweede tip: wees creatief. We bedenken allemaal beperkingen en laten ons ook maar al te graag afleiden door kaders van anderen die zeggen ‘dat kan niet’. Stel die kaders ter discussie. Stel alles ter discussie. De waarheid bestaat niet. Iedereen beziet de wereld door haar of zijn eigen perspectief.
Holistiek
Tip 3: kijk naar het geheel, naar de holistiek. We zijn sociale wezens. We doen graag dingen met anderen, zijn niet graag alleen. Alleen zijn we hulpeloos. Niet alleen blijven we ten opzichte van andere diersoorten ontzettend lang onder de vleugels van onze ouders, ook als volwassenen hebben we hulp nodig van elkaar. De bakker bakt ons brood, de developer maakt onze apps, Apple maakt onze telefoon. Zoek verbinding met mensen. Diezelfde mensen die je nodig hebt om je perspectief te verbreden. Die jou kunnen helpen jouw plek te vinden.
Van nature willen we anderen graag helpen. Samen staan we sterk. We willen onderdeel zijn van een groter geheel. Een groter geheel dat ons zin geeft. Zoek daarom naar de verbinding. Met dat geheel, met het gezamenlijk doel, de missie. Waarom zijn jullie bij elkaar?
Tijd
Ondertussen tikt de tijd gewoon door. Voor je het weet sta je aan het eind van het jaar met een oliebol in de hand en besef je dat er weer een jaar voorbij is. Van nature stel je graag dingen uit. Morgen weer een dag. Maar straks is morgen gisteren.
De vierde tip: neem een moment tijd, sta stil en denk na. Blijf niet doorrazen op de automatische piloot. Dan krijg je hetzelfde resultaat als gisteren. En je wilde verder. Verdiep je in jezelf, in je probleem. Laad je op (energie), beoordeel de situatie (creativiteit), kijk om je heen (creativiteit en holistiek) en praat met anderen (holistiek).
En nu echt!
Maar het gaat niet om praten of over plannen, het gaat er om dat je wat doet. Om werkelijk iets te realiseren. Energie krijg je niet door je voor te nemen vanavond vroeg naar bed te gaan of morgen te gaan sporten. Je moet het doen. Creatief word je niet door te denken dat je het er niet mee eens bent. Je ziet de holistiek niet als je er middenin zit. En iedere seconde dat je doorraast heb je weer een moment gemist om echt een stap te zetten. Het gaat erom dat jij wat bereikt. Echt iets bereikt. Met Energie, Creativiteit, Holistiek, Tijd. ECHT. Iets wat ECHT is voor jou. Wat ook ECHT iets bijdraagt. De +1-tip is dan ook: zet een stap. Nu. Als je dit vandaag doet, hoef je morgen alleen maar te doen wat je gisteren deed.
Voor mijn boek ‘En nu echt!’ wilde ik weten waarom we niet gewoon de dingen doen die willen doen. Ik beschrijf de processen die zich afspelen in je brein. Door te begrijpen hoe dit werkt ga ik vervolgens in op de vraag hoe je ondanks je rare mensenbrein, dat je van nature op de zelfde plek wil houden, toch stappen kunt zetten in je gedragsverandering.
Mijn hobby
Van deze hobby heb ik mijn werk mogen maken. Door zelf telkens mijn doel in het achterhoofd te houden, stappen te zetten en stil te staan, mag ik nu trainingen, workshops en programma’s verzorgen gericht op duurzame gedragsverandering. Duurzame verandering van mensen en daarmee van organisaties. Talent activeren en organisatieverandering leuker maken. Werken leuker maken en daarmee levens leuker maken. Op maakwerkenleuker.nl vertel ik je hier graag meer over.
Mijn werk
Als Agile coach, trainer en spreker bij WIN richt ik me op cultuur, leiderschap en gedrag. Organisatieverandering werkt alleen als mensen veranderen. Een organisatie is immers niet meer dan een verzameling bij elkaar georganiseerde mensen rondom een doel. Persoonlijke doelen en drijfveren, duurzame gedragsverandering en inzicht in elkaars perspectieven zijn de essentiële randvoorwaarden voor verandering waar ik aan werk. Een verandering naar meer wendbaarheid, meer samenwerking of meer kwaliteit. Die verandering bestaat voor mij uit kleine, dagelijkse stapjes. Werkelijke verandering. En nu echt!
Kans maken op een gratis boek?
Mail dan naar fennande@weekvanhetwerkgeluk.nl wie er volgens jou kans moet maken op dit boek en waarom. En wie weet ontvang jij binnenkort het boek op de deurmat!