Axelle de Roy is auteur van het boek Feedback Challenge. Nou is feedback geven best moeilijk. En het is ook één van de belangrijkste dingen die we nodig hebben om goed samen te werken, een goed team te vormen, een goede collega te zijn. Daarom dagen we jullie uit om tijdens de Week van het Werkgeluk mee te doen met de Feedback Challenge. Elke dag ontvang je een opdracht in je mail, waar je zelf mee aan de slag gaat. Hieronder kan je je aanmelden. Maar eerst… wie is Axelle de Roy en waarom doet zij mee met de Week van het Werkgeluk? Je leest het hier…
Axelle, vertel, wat heb jij zelf met het onderwerp werkgeluk?
Voor werkgeluk zijn minstens drie dingen nodig: 1) je vindt het werk dat je doet belangrijk 2) je kunt je talenten kwijt in je werk 3) je hebt plezier in je werk. Ontbreekt een van die elementen, dan is het niet je droombaan. Dat heb ik zelf ervaren toen ik werkte aan een promotieonderzoek, naar onderwijs over waarden en normen. Ik vond het een belangrijk onderwerp en het onderzoek ging me ook best goed af, maar ik vond het niet leuk genoeg. Bij collega onderzoekers zag ik een passie die ik bij mezelf totaal niet herkende. Ik besloot om na het eerste jaar te stoppen. Nu werk ik al weer heel wat jaren als trainer, met als motto: ‘Leren mag ook leuk zijn’. Werkgeluk is daar direct aan gelinkt.
Wat doe jij om je eigen Werkgeluk te vergroten?
Af en toe even stil staan bij waar ik mee bezig ben. Mezelf de vraag stellen of ik genoeg tijd besteed aan de dingen waar ik blij van word. Ik vind het belangrijk om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Daarom ben ik paar jaar geleden veel meer in het Engels gaan trainen, voor internationale groepen. Heel leerzaam en erg leuk. Ik word ook blij van dingen maken, zoals een nieuw spel of een blog. Daar plan ik bewust tijd voor in, anders komt het er niet van en krijgen de dingen van alledag altijd voorrang.
Waarom doe je mee met de Week van het Werkgeluk?
Ik heb laatst een blog geschreven over twee visies op leren. De ene visie is dat leren pijn moet doen. De andere visie is dat leren fijn kan zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor werken. Werk is werk, vinden sommige mensen en dat hoeft niet leuk te zijn, hooguit zinvol. Het moet brood op de plank brengen en het is nu eenmaal geen speeltuin hier op kantoor. Dus we kijken vooral naar wat er niet goed gaat en proberen dat te veranderen. We verbeteren bedrijfsprocessen en geven kritische beoordelingen.
In de Week van het Werkgeluk ligt de focus op de andere kant. Kijken we naar dat wat goed gaat, waar we blij van worden. Laten we zien dat je kunt groeien door aandacht te geven aan sterke punten. Daar draag ik graag aan bij. Leren en werken mag ook leuk zijn!
Wat ga je precies doen?
Een online Feedback Challenge. Iedere dag ontvangen de deelnemers via de Week van het Werkgeluk een filmpje met daarin een korte opdracht om positieve feedback te geven of te vragen. Zo krijg je je eigen sterke kanten en die van je collega’s scherper in beeld. En daar wordt iedereen gelukkiger van.
Wat wil je als boodschap meegeven?
Durf te vragen wat anderen jouw sterke punten vinden. Vraag positieve feedback en vraag door, zorg dat je precies weet wat mensen in jou waarderen en bouw die punten uit. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit.
Nog wat over je boek: waarom heb je het geschreven? Waarom moeten mensen het lezen?
Feedback Challenge is voortgekomen uit het spel Feedbackkaarten Deel 1. Dat spel nodigt uit om elkaar positieve feedback te geven. Het boek helpt – met concrete opdrachten – om de positieve feedback te koppelen aan een persoonlijk ontwikkelpunt. Dus wil je groeien (zonder al te veel groeipijn) doe dan de Feedback Challenge. Alleen of – nog beter – met je collega’s. Dan werk je samen aan een cultuur waarin feedback normaler wordt. Dat verbetert de communicatie en samenwerking in het team. Meer werkgeluk voor iedereen dus!
Axelle de Roy (1973) is trainer en auteur. Naast het boek Feedback Challenge heeft zij een aantal spellen gepubliceerd, waaronder Spelen met talenten, een loopbaanspel. Hiermee onderzoek je op een speelse manier wat jouw talenten, waarden en interesses zijn en hoe jouw droombaan – jouw werkgeluk – er uit ziet.