Een gastblog van onze ambassadeur Anouk Hendrikx Afonso van Maatwerk HRM.
Gemopper en gekreun. Geen mensen vinden in deze tijd van krapte. En je resultaten zouden ook nog beter kunnen. En dat terwijl je bedrijf juist zo leuk is!
Het is niet voor niets dat er steeds meer aandacht is voor werkgeluk. De wetenschap heeft keer op keer bewezen dat gelukkige, tevreden en gemotiveerde mensen beter presteren op het werk. Ze zijn minder vaak ziek, veel productiever en kunnen beter omgaan met stress.
Organisaties die hun zaken goed op orde hebben worden daarnaast beter beoordeeld door hun medewerkers, de mensen voelen zich gemotiveerd en betrokken en presteren daardoor beter. Belangrijker nog, dan worden je medewerkers je ambassadeurs. Gelukkige medewerkers zijn daarmee de enige onderscheidende factor voor succes van je organisatie.
Werkgeluk
Werkgeluk is een onderwerp dat je niet zo hoppa even op de tafel gooit. Want wat is werkgeluk nou eigenlijk? Er wordt nog steeds wat lacherig gedaan over werkgeluk. Daarom is het goed om het te ontrafelen. Want, wat is nou die kern van werkgeluk? De kern van werkgeluk kun je vertalen naar drie cruciale elementen in je organisatie; jullie bedrijfs-dna ofwel bedrijfscultuur, jullie visie en het aanwezige leiderschap. En de truck zit ‘m erin dat die drie elementen elkaar versterken.
Jullie bedrijfs-dna
Een hippe jonge organisatie zoekt nieuwe medewerkers. Een leuk team dat samen lol maakt, ook buiten het werk. Ze gaan samen op stap en hebben dezelfde interesses. Uurtje langer werken? Geen probleem. Ander werk oppakken, ook geen probleem. Samen op vakantie, ja leuk! Voorheen kwamen nieuwe medewerkers vooral uit het eigen netwerk.
De vacaturetekst daarentegen lijkt op die van een stoffig accountantskantoor. De sollicitanten blijken niet te passen bij de rest van het team.
Dit is een voorbeeld van waar het vaak misgaat rondom bedrijfscultuur. Vergeten wordt om de cultuur concreet te bepalen. Wat definieert jouw organisatie. Welke woorden of kreten geven een duidelijk beeld van wie jullie als organisatie zijn en waar jullie voor staan? Die kernwaarden geven je identiteit als organisatie weer: daaruit blijkt ook dat sommige mensen en klanten wél en anderen niet bij jullie passen.
En vergis je niet, als je niet werkt aan je cultuur, werkt die aan zichzelf. Want elke micro-omgeving kent zijn eigen normen, waarden en ongeschreven regels. Het dna van je organisatie is zo fundamenteel dat je dit gedefinieerd móet hebben om werkgeluk te vergroten. Als je de andere twee elementen hebt gelezen wordt jou meteen duidelijk waarom.
De visie
Mensen zijn nu en zeker in de toekomst de enige onderscheidende factor voor succes. Automatisering en optimalisatie is straks overal doorgevoerd. Het verschil dat we kunnen maken komt uit onze mensen.
Waarom doen jullie wat jullie doen. Hoe kijkt jouw organisatie aan tegen de markt? Waar ligt de oorsprong van het ontstaan? En waar staan jullie over 10 jaar?
Een duidelijke visie zorgt dat je mensen aantrekt die begrijpen waarom je bestaat. Die zich kunnen vinden in die visie. Die begrijpen dat wat jij doet van belang is voor een betere wereld. Want wie ergens in gelooft zal zich daar makkelijker voor inzetten en zelf eigen verantwoordelijkheid nemen om dit uit te dragen.
In je visie-vertaling dient jouw dna ook terug te komen. Speel hier met woord en beeld om het juiste bedrijfsgevoel over te brengen. Kortom: laat zien aan je mensen en je klanten waarom je doet wat je doet op de manier die aansluit bij jouw cultuur.
Het aanwezige leiderschap
Een statige organisatie waar een directeur/eigenaar al 30 jaar de scepter voert, wilt vernieuwen. Mensen zijn anders geworden, wordt geconcludeerd. De organisatie moet vernieuwen om meer jong talent aan te trekken. De huidige medewerkers zijn loyaal en werken er al lang.
Leiderschap is de lijm die alles samenhoudt. Leiders communiceren. Ze begeleiden en sturen. Ze stimuleren en motiveren. De leiders in je organisatie maken óf breken je bedrijfs-dna.
Je leiders zijn degene met de verantwoordelijkheid om de visie en missie volgens de bedrijfscultuur uit te dragen en te borgen. Je kiest leiders daarom op basis van aansluiting op je dna. Als je het dna wilt gaan veranderen, zaag je soms de poten onder de stoel van de huidige managers. Daarom betrek je alle mensen in je organisatie in je cultuur en cultuuromslag.
Werkgeluk kun je niet stimuleren
Werkgeluk an sich kun je helemaal niet stimuleren. Zoals gezegd, op zichzelf is het niks. Je kunt wel voorwaarden scheppen die bijdragen aan een positief gevoel van werkgeluk. De leidinggevende heeft een hele belangrijke, zo niet de belangrijkste taak bij het borgen van werkgeluk.
Persoonlijke aandacht, mensen waarderen, kwaliteiten herkennen en erkennen door ze in te zetten. Ruimte geven voor creativiteit én een kritische noot. Begrip en empathie. Een vinger aan de pols houden door open vragen te stelen en af en toe een anonieme meting helpen hierbij.
Door een positieve benadering, aandacht voor medewerkers, wederzijdse behoeften en verwachtingen in kaart te brengen. Door eerlijk te zijn en uit te gaan van vertrouwen verbetert het geluksgevoel van medewerkers. En dat merk je! Je zult zien dat de motivatie, waardering en mentale gezondheid toenemen. Daarnaast wordt een hogere productiviteit neergezet, stijgt het teamgevoel en het gevoel van waardering. Zo behaal je niet alleen meer resultaat voor je mensen, maar ook voor je organisatie.
Kortom: Blijven streven naar werkgeluk brengt jou, je mensen en je organisatie alleen maar winst!
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, zoek je een spreker of wil je meer weten over de praktische en effectieve methode die wij hanteren om het werkgeluk op de kaart te zetten?
Neem dan graag contact met me op.
www.maatwerkHRM.nl