Skip to main content

Vitaliteit en Werkgeluk gaan hand in hand. Zit je niet zo lekker in je vel, dan is werkgeluk soms ver te zoeken. En ben je niet gelukkig op je werk, dan gaat het meestal niet zo lekker met je energieniveau. Ze horen bij elkaar. Er zijn verschillen en overeenkomsten. In elk geval is het duidelijk dat je voor beide iets moet DOEN. En daarom ondersteunen de Week van het Werkgeluk en de Nationale Vitaliteitsweek elkaar. We spraken met Klaas Koster, initiator van de Nationale Vitaliteitsweek en Ron van den Heuvel, ambassadeur, wat hen gelukkig maakt op het werk.

Wat hebben jullie zelf met het onderwerp werkgeluk?

Klaas: Werkgeluk betekent voor mij dat ik gelukkig ben met het werk wat ik doe en met collega’s (en opdrachtgevers) waarmee ik dat doe. Voor mij is het vooral van belang dat ik zinvol werk doe wat bijdraagt aan het een beetje mooier maken van deze wereld en waarmee ik waarde toevoeg voor mens en organisatie.

Ron: Werkgeluk betekent voor mij het gevoel dat ik mijzelf kan zijn op het werk, dat ik congruent ben, fijne werkrelaties heb, dat ik een toegevoegde waarde heb en mijn eigen bescheiden bijdrage lever aan een mooie(re) wereld. Grote woorden, maar ik heb na de nodige introspectie ontdekt dat het daar feitelijk wel op neer komt. En werkgeluk draagt sterk bij aan mijn vitaliteit, mijn (levens)energie. Juist omdat ik ook het tegenovergestelde van vitaliteit heb meegemaakt – in 2015 heb ik een zware depressie/burn-out gehad – onderken ik het belang van vitaliteit en werkgeluk. En niet alleen voor individuen, maar ook voor organisaties. In mijn optiek is er een wisselwerking tussen de vitaliteit en werkgeluk van medewerkers en de vitaliteit en het succes van een organisatie.

Wat doen jullie om je eigen Werkgeluk te vergroten?

Klaas: Keuzes maken en de consequenties daarvan aanvaarden! Ik weet waar ik blij van word en welke omstandigheden in m’n werk mij energie geven en welke niet. Ieder werk heeft leuke en soms wat minder leuke kanten. Waar ik een geloof dat je altijd een keuze hebt om wel/niet gelukkig te zijn met het werk dat je doet. Er is niemand anders die bepaalt of dat je gelukkig bent of niet.

Ron: Uiteindelijk heb ik na de nodige introspectie besloten, dat ik op zoek moe(s)t naar werk/een baan waar ik (meer) energie van krijg, waar ik mij vitaal voel en werkgeluk ervaar. Ik wil mijn eigen ervaringen met en kennis over (het ontbreken van) vitaliteit inzetten om anderen te ondersteunen hun eigen weg te vinden naar meer vitaliteit.

Daarom ben ik begonnen aan een opleiding tot Vitaloog bij de VitAcademie en promoot ik de Nationale Vitaliteitsweek, die op initiatief van Klaas Koster en zijn bedrijf Vitalogisch ook in 2018 weer plaats zal vinden in de laatste week van september, in dezelfde week als de Week van het Werkgeluk.

Waarom doen jullie mee met de Week van het Werkgeluk?

Klaas: Werkgeluk is een onderdeel binnen onze Vitaliteitsschijf van vijf. Het is dus heel logisch om met dit thema aan de slag te gaan en mensen te helpen om hier Vitalogisch keuzes in te maken zodat ze meer levensenergie ervaren en gelukkiger zijn. Ik vind werkgeluk belangrijk. Daarom draag ik graag mijn steentje bij aan meer aandacht voor werkgeluk.

Ron: Naar mijn idee ligt werkgeluk en vitaliteit in elkaars verlengde. Ik geloof in de kracht van samenwerking om beide aanverwante onderwerpen op de agenda te krijgen van mensen en organisaties. En de impact te vergroten.

Wat gaan jullie precies doen?

Klaas: Vitalogisch organiseert een minicongres het zogenaamde ‘VitalEvent’ in Eindhoven. Tijdens het VitalEvent kan je:

  • luisteren naar inspirerende sprekers en workshopbegeleiders
  • door de innerlijke wasstraat ‘Wash & Shine’ om tijdens een korte pauze te revitaliseren
  • discussiëren met andere professionals uit het werkveld die met het thema vitaliteit en duurzame inzetbaarheid aan de slag gaan.

Daarnaast organiseren wij een open (mid)dag om een kijkje te nemen in de keuken van Vitalogisch / Vitacademie. Zo kun je kennis maken met het bedrijf en kunnen wij uitleggen hoe we jou en/of je organisatie kunnen helpen om vitaler te worden.

 

Wat wil je als boodschap meegeven?

Klaas: Maak van vitaliteit een prioriteit. Anders komt dit altijd om een tweede (of zelfs derde) plaats. Zorg voor zinvol werk dat ertoe doet en een werkomgeving dat bij je past!

Ron voegt toe: Onderschat de kracht van werkgeluk niet en vergroot je vitaliteit!

 

 

 

 

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord