Skip to main content

Werkgeluk en werkplezier, wat is het verschil? Sommigen noemen het een semantische discussie, voor anderen gaat werkgeluk verder dan plezier. En weer anderen streven juist liever niet naar geluk maar naar werkplezier. Een interessante discussie en juist eentje waar we allemaal beter van worden. Via via kwamen we in contact met Ferry en Selmar van De Dag van het Werkplezier. En ondanks onze verschillen in woordkeus, werken we graag samen om werken in Nederland beter, leuker, gelukkiger te maken en verbinden we de Week van het Werkplezier en Werkgeluk graag aan elkaar. We vroegen Ferry de hemd van het lijf over wat voor hem werkgeluk en plezier betekenen.

 

Wat heb jij zelf met het onderwerp werkgeluk?

Ik spreek liever van werkplezier. Geluk vind ik groot en ongrijpbaar en niet iets om naar te streven. Een recent onderzoek liet zien dat hoe meer een samenleving geluk als ideaal heeft hoe meer depressies er zijn omdat mensen gaan geloven dat geluk altijd en overal aanwezig moet zijn en dat als het er niet is zij hier zelf schuldig aan zijn. Ik ben dus voorzichtig met de term vanwege de interpretatie die er omheen hangt. Geluk is voor mij een resultante die vanzelf verschijnt wanneer je vanuit een juiste levenshouding de juiste dingen doet. En het is ook helemaal prima wanneer je een tijd geen geluk ervaart. Het thema werkplezier ligt me erg nauw aan het hart. Ik heb jaren geen werkplezier gehad en zware burn-out klachten ervaren. In die periode ervaar je eigenlijk alles wat je niet wilt: een gebrek aan zelfvertrouwen, hele lage energie, fysieke en mentale klachten, geen levenslust en je geniet nergens meer van. Het leven wordt vlak. Toen ik zelf de weg van hoofd naar hart bewandelde en ervoer hoe veel levensvreugde me dat bracht wilde ik dit vuurtje doorgeven. En zo heb ik er mijn werk van gemaakt.

 

Wat doe jij om je eigen Werkgeluk te vergroten?

Ik begin elke dag met een meditatie. Dit zorgt ervoor dat ik minder word meegesleept door negatieve emoties en gedachten (automatische patronen) en meer vanuit vertrouwen en liefde leef dan vanuit angst en weerstand. Dit zorgt al voor veel rust en ruimte. Voor mij dé basisvoorwaarden om plezier in werk te ervaren. Daarnaast is het allerbelangrijkste voor mij om ‘mijn waarheid te leven en uit te spreken’. Hoe meer ik dat wat goed voelt durf uit te spreken en durf te volgen hoe meer werkplezier ik ervaar. Kortom, keuzes maken vanuit diepere waarden en niet vanuit ego of niet-helpende patronen uit ons verleden. Tot slot geloof ik dat je het niet alleen kunt en probeer daarom waar ik kan om hulp te vragen. Dit is nog wel een verbeterpuntje haha! Als ik het allemaal zou moeten samenvatten dan kun je je werkplezier het meest vergroten door te verbinden, met jezelf en met anderen.

Waarom doen jullie mee met de Week van het Werkgeluk?

Sinds 3 jaar organiseren Selmar Wesselink en ik de Dag van het Werkplezier. Een jaarlijks terugkerend event met festivalsfeer met als missie ‘werkplezier bovenaan op de agenda van 10.000 organisaties in 2025’. Een ambitieuze missie die we never nooit niet met z’n 2en kunnen gaan waarmaken. Maar samen komen we een heel eind! We juichen dit soort initiatieven daarom toe en willen graag waar we kunnen de samenwerking opzoeken.

Wat gaan jullie precies doen?

We kunnen het nog niet met volledige zekerheid zeggen maar we hebben op de planning om in de Week van het Werkgeluk een incompany Dag van het Werkplezier te organiseren bij een grote organisatie. Als dit doorgaat dan zullen de medewerkers van deze organisatie de hele dag worden ondergedompeld in het thema werkplezier met lezingen, workshops, inspiratiesessies en meer.

Wat wil je als boodschap meegeven?

Ik denk dat de belangrijkste boodschap is dat het leven niet draait om gelukkig zijn, maar om een heel persoon te word zijn. En dat houdt in dat het leven geleefd mag worden in z’n volledige diepte en breedte. En dat geldt ook voor het werk. Het volledige spectrum aan ervaringen en emoties mogen er zijn. Op dit moment zijn we nog teveel geënt op het idee dat alles leuk en prettig moet zijn. Alles moet genieten zijn. Dat is natuurlijk bullshit. Voordat ik weer uitweid, het draait volgens mij om: betekenisvol werk waarin je echt mag zijn en kunt verbinden met de mensen om je heen. Hierin hebben zowel werknemer als werkgever een aandeel.

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord