Skip to main content

Al in 2018 (het jaar van de allereerste Internationale Week van het Werkgeluk) stond er op de site van eenvandaag dit artikel over Allard Droste en zijn bedrijf over plezier op het werk. Inmiddels heeft Allard afscheid genomen van Aldowa, maar dit verhaal staat nog steeds als een huis. Dus vandaar, in de herhaling… Allard Droste over plezier je werk!

 

Plezier in je werk bovenaan

Dat werkgevers graag horen hoe je je personeel tevreden houdt merkt ook ondernemer Allard Droste. Zeker vier keer per week mag hij bij bedrijven vertellen hoe hij ervoor zorgt dat de werknemers bij zijn metaalbewerkingsbedrijf Aldowa behoren tot de gelukkigste van Nederland. Al tien jaar geleden vormde hij zijn bedrijf om tot een werkvloer waar geen hiërarchie heerst, maar waar personeel samenwerkt. Droste: “Dat je plezier in je werk moet hebben heeft voor mij altijd bovenaan gestaan. Vervolgens moet het werk goed gebeuren. Welke winst je ermee maakt komt op plek drie.” 

De omvorming legde Droste geen windeieren. Het ziekteverzuim is nihil en de omzet steeg van 2 naar 12 miljoen. Bij Aldowa zijn geen afdelingen, geen vaste werktijden en geen functioneringsgesprekken. “Ik merk veel interesse bij werkgevers, maar ze moeten zich wel realiseren dat mijn manier van werken echt een verandering in je mindset betekent.”

<..>

‘Geluk is iets wat er heel af en toe is’

Volgens filosoof Stine Jensen is streven naar gelukkig zijn in je werk echter bijna onmogelijk. “Je verheft het geluk tot een ideaal dat niet te vervullen is.” In 2012 maakte Jensen al eens een televisie-uitzending over de vraag wat werk voor ons betekent, ‘Ik werk dus ik ben’. De filosoof ziet de mate waarin we bezig zijn met werk en geluk als een teken aan de wand. “Dat betekent eigenlijk dat er vermoedelijk sprake is van vrij veel ongeluk in het werk. Burn-out en stress komt steeds vaker voor. Er zijn langzamerhand zoveel coaches dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht.” Haar tip is dan ook om geluk niet op zo’n hoog voetstuk te plaatsen: “Geluk is iets dat er heel af en toe is. Je moet er gewoon vanuit gaan dat je het merendeel van je tijd ongelukkig bent. Dan kan het alleen maar meevallen toch?”

De video bekijken? Je vindt hem hier.

Aan de slag met werkgeluk tijdens de Week van het werkgeluk? Check hier de toolbox voor een praktische checklist en tips.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord