Skip to main content

Een eenvoudige truc om deze zomer echt af te schakelen op vakantie – De gids voor je beste zomervakantie ooit – Een gastblog van Woohoo Happiness at Work Community-lid Richard Clark. Volg Richard op Substack

Ga jij ook binnenkort op vakantie? Hoe zorg je ervoor dat je deze keer wel goed afstand neemt van je werk? Vorige week vertelde ik een vriend dat ik deze zomer mijn werkmail helemaal niet zal checken als ik weg ben. Ik zal zelfs mijn mail van mijn telefoon afhalen voor noodgevallen en ik kan het dus op geen enkele manier bekijken. Tenzij ik op miraculeuze wijze mijn wachtwoord van 16 tekens met symbolen erin kan onthouden. Dat lukt niet 😉

“Hoe weet je of alles in orde is?”

“Wat doet je team als je team je nodig heeft?”

“Hoe kun je ontspannen als je niet weet wat er aan de hand is?”

 

Voordat ik mijn geheim verklap, wil ik een paar belangrijke punten benadrukken …

1: voor al die mensen die denken dat ze hun verbinding goed kunnen verbreken en toch nog werkmails kunnen checken. Dat kan niet.

Net zoals je niet kunt multitasken, kun je niet van de bergen in Frankrijk genieten als je aan je kantoor in Dordrecht denkt. Je hebt al een miljoen keer gehoord dat je in het moment moet zijn. Dit is waar ze het over hebben.

2:  – als je een pauze neemt van je werk, en dan bedoel ik een echte pauze waarin je helemaal niet aan je werk denkt, geeft dat je hersenen de tijd om je gedachten te ordenen. Dat is de reden waarom je, als je terugkomt van vakantie

3: Als je de verbinding niet verbreekt en voortdurend je e-mails controleert, zeg je tegen je team: “Ik vertrouw je niet”.

Een goede pauze nemen is belangrijk voor jou EN je team.

Het stapsgewijze geheim van echt loskomen.

Dit is wat je moet doen …

1: Benoem iemand die je vervangt als je weg bent. Iemand die genoeg over je werk weet om de meeste situaties aan te kunnen.
Zet een communicatiekanaal op met die persoon zodat hij of zij contact met je kan opnemen in geval van nood – WhatsApp, Berichten, wat je maar wilt, maar NIET je werkmail.
2: Maak een out-of-office bericht. Vermeld de naam van de persoon met wie je contact moet opnemen als je afwezig bent (dit is SUPER belangrijk, je moet weten dat iemand jouw noodgeval behandelt).
Voeg een Hippo voor noodgevallen toe aan je e-mail voor afwezigheid. Dit is het slimme gedeelte. Zeg in je out-of-office bericht, “als ik dit bericht moet beantwoorden als ik terugkom, voeg dan “Hippo” toe aan de onderwerpregel, als ik dringend moet antwoorden als ik terugkom, voeg dan “Emergency Hippo” toe aan de onderwerpregel”.
Verwijder je werk-e-mailapp van je telefoon en maak het moeilijk om je e-mailprogramma te openen.

Meer is het niet. Geen rocket-science. Maar als je moeite hebt om echt los te komen en je volgt deze stappen, dan zal het je leven echt veranderen. Als iemand je mailt met een noodgeval, zal je collega het proberen op te lossen en als dat niet lukt, bellen ze jou. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als er een onopgelost noodgeval is waarvoor jij onmisbaar bent. Want als dat zo is, word je gebeld.

Ten tweede zal je team voelen dat je hen vertrouwt. En als je ze de vrijheid geeft om problemen zelf op te lossen, zullen ze beter presteren.Als bonus, als je terugkomt, kun je even in je e-mail zoeken naar “Emergency Hippo” en dan zie je alles wat je eerst moet doen.

Wat moet je vooral niet doen…

Vorige week ontving ik een out-of-office met de tekst “Ik ben momenteel op vakantie, maar ik zal mijn e-mails regelmatig controleren en zal zo snel mogelijk contact met u opnemen”.

Hoewel het goed bedoeld is, laat deze out-of-office iedereen in onzekerheid. De afzender verwacht dat deze persoon zijn e-mail afhandelt terwijl hij op vakantie is en zal dus niemand anders contacteren om te helpen. Deze persoon moet dus zijn e-mail controleren terwijl hij eigenlijk zou moeten ontspannen, wat betekent dat hij niet in staat is om goed uit te schakelen.

Dit werkt niet voor de verzender, de persoon op vakantie of het team. Ik weet dat het voor sommigen heel vreemd lijkt om helemaal lost te komen.  “Ik moet mijn e-mails elke dag controleren.” “Wat gebeurt er als x of y gebeurt?”

Maar geloof me, het komt goed.

Vertrouw op je team, daarom heb je ze aangenomen.

En geniet van je pauze.

En trouwens, zoals Yvon Chouinard, de oprichter van Patagonia, zei – Er is echt niet veel dat je kunt doen om te helpen terwijl je in Argentinië aan het bergbeklimmen bent.

Als je dit doet, geniet je niet alleen veel meer van je vakantie, maar als je weer aan het werk gaat, voel je je ook echt opgefrist en heb je een gevoel van helderheid dat je niet had voordat je wegging. Je team zal zich waarschijnlijk ook een stuk sterker voelen.

Wil je Richards volgende post niet missen? Volg hem hier op substack

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord