Skip to main content

Coach je al teams op werkgeluk, maar komen deelnemers niet in actie? Hoor je op terugkomdagen vaak dat het geleerde is weggeëbd? Is niet iedereen gecommitteerd? Kortom; lukt het niet om eigenaarschap bij de medewerkers te creëren?

Dan is er waarschijnlijk één van deze dingen aan de hand, vertelt Erwin Klappe, redacteur van het Handboek Werkgeluk en spreker en trainer. Meer weten over Erwin als spreker? Kijk op de pagina sprekers!

  1. Je training is verplicht

Je gaat als werkgelukcoach met een team aan de slag. En iedereen móét verplicht meedoen. Dan weet je één ding zeker: dit wordt een fiasco. Werkgeluk als een streng en verplichtend zelfverbeteringsregime opleggen aan iedereen binnen het team. Dat gaat ‘m niet worden. “Geluksbevorderaars hebben wat weg van mensen die graag een oud vrouwtje helpen oversteken, terwijl zij helemaal niet naar de overkant wil”, alsdus voormalig SCP-directeur Paul Schnabel. Er zijn mensen die liever in de regen blijven staan. Zelfs als ze zien dat de zon aan de overkant schijnt. “Liever de zekerheid van ongeluk, dan de onzekerheid van geluk”, zo concluderen Raymon Geurts & Ad Bergsma in het Handboek Werkgeluk.

  1. Je training wordt direct organisatiebreed uitgerold

In het verlengde van punt 1: vaak hebben organisaties de neiging om werkgeluk direct organisatiebreed uit te rollen. “Als we gaan, dan gaan we met z’n allen. Alles en iedereen moet dit jaar nog worden getraind in gelukkig(er) werken.” Het voelt een beetje alsof je met 120 km per uur de bocht ingaat. Bijsturen wordt a hell of a job. Denk groot, maar start klein.

  1. Je training organiseer je op een interne locatie

Binnen de eigen organisatie wordt een zaaltje gereserveerd. Inclusief een zweterig broodje kaas en lauwe melk. Dat is een dure fout. Bij iedere pauze die je hebt, ben je jouw deelnemers namelijk kwijt. Medewerkers hebben de neiging om weer even terug naar de werkplek te gaan. Weer even met hun hoofd de mailbox in te kruipen. Misschien zelfs even kort te overleggen of vergaderen met collega’s. Poeffff. Je steekt een naald in je zorgvuldig opgeblazen werkgeluk-bubbel.

  1. Je vergeet de resultaten te meten

Je geeft een training, mensen zijn enthousiast, en that’s it. Zonde. Als deelnemers enthousiast zijn, kun je er gif op innemen dat dit ook tot harde resultaten leidt. Bijvoorbeeld een stijging in productiviteit, creativiteit, klanttevredenheid en/of een daling in verzuim, ongewenste verloop, etc. Maak een zacht thema als werkgeluk dus kiezelhard. Dat geeft je meer munitie aan de bestuurstafel, als de opschalingsvraag van jouw programma op tafel ligt.

  1. Je vergeet de leidinggevende te betrekken

Hier gaat het bijna altijd fout. De leidinggevende regelt de training en zegt dan tegen jou: “Succes ermee. Ga maar met mijn team aan de slag.” Maar als je de leidinggevende niet betrekt, dan slaat het effect van de training waarschijnlijk op termijn dood. Waarom? De leidinggevende heeft een cruciale rol in de borging en verduurzaming van werkgeluk op de werkvloer.

Hoe je deze 5 fouten voorkomt, leert Erwin je graag in zijn online trainingen.  Nieuwsgierig? www.klappetraining.nl

 

 

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord