Skip to main content

In januari 2020 op Blue Monday starten we de Challenge ’30 dagen zonder klagen’. Een goed moment om te beginnen met niet klagen, leek ons. Wisten wij veel wat ons daarna allemaal nog boven het hoofd hing ;-). Inmiddels is het september 2022 en is positief taalgebruik nog even relevant! En daarom brengen we deze blogpost nog even onder jullie aandacht. Probeer het tijdens de Week van het Werkgeluk, of elke andere week van het jaar, ook eens. Een week niet klagen, roddelen, mopperen, negatief praten over het weer, collega’s, de directie of wat of wie dan ook. Lukt het jou dit een week, of zelfs 30 dagen vol te houden? (en als het niet lukt, geen man overboord. Begin gewoon opnieuw!)

Isabelle Gonissen, initiatiefneemster van de in België heel succesvolle actie Dertig dagen zonder klagen, vertelt dat we gemiddeld tot 30 keer per dag klagen. “Dat is bijna twee keer per uur. En de koffiemachine is een van de geliefkoosde plekjes op kantoor om stoom af te blazen.” Volgens Cy Wakeman, auteur van het geweldige boek No Ego,  brengen we gemiddeld meer dan 2 uur per dag op het werk door in ‘drama’ zoals zij dat noemt: met roddelen, stoom afblazen, zuchten en steunen. En als we dat doen, nemen we dus geen verantwoordelijkheid voor onze eigen situatie. Dan maken we onszelf het slachtoffer daarvan.

Nu is het natuurlijk prima om af en toe even te klagen. Dat schijnt erbij te horen. Maar 30 keer per dag?! Even stoom afblazen kan voor ons prima voelen. We zijn het kwijt en kunnen weer door. Waar we niet bij stil staan is dat klagen besmettelijk is. Het heeft een negatief effect op andere mensen. Ben jij ooit wel eens blij geworden van het aanhoren van een potje drama door je collega? Precies, nee dus. En daarbij komt nog dat als we vaak klagen, dat ‘normaal gedrag’ wordt. Iedereen doet het, en voor je het weet heb je met elkaar een klaagcultuur gecreëerd. Waar we dan weer over kunnen gaan klagen ;-). Daar wordt niemand blij en gelukkig van op het werk!

Isabelle vond dat dat ook anders kon en begon twee jaar geleden met de actie 30 dagen zonder klagen. De Internationale Week van het Werkgeluk helpt graag mee om deze actie te ondersteunen en dan vooral op het werk. Dus, doe jij ook mee? Om je te helpen hebben we een werkblad gemaakt, met wat praktische tips. Hierop kun je bijhouden hoe je voortgang is. Na elke dag dat het je gelukt is, geef je jezelf een krul. YES! Is het niet gelukt? Geen man overboord, dan begin je gewoon opnieuw. Onder klagen valt ook roddelen, schelden, mopperen en zelfmedelijden. 

Maar beter nog: doe dit samen met je team, dan help je elkaar en zorg je samen voor een positieve cultuur in jullie team. Download de poster die Isabelle in samenwerking met de Week van het Werkgeluk in België liet maken en hang hem bij de koffiemachine. Dat herinnert je er aan dat de koffiemachine ook een plek kan zijn voor positieve gesprekken. Koffie zonder klagen! En ben je op zoek naar de Engelse variant van de poster en het werkblad? Kijk dan hier.

Begin vandaag! Dan wordt het in elk geval een opgewekt najaar!

Fennande van der Meulen

Author Fennande van der Meulen

More posts by Fennande van der Meulen

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord