Skip to main content

15 Tips: In ons leven brengen we een groot deel van onze tijd door op het werk. Logisch dat je ook met plezier naar je werk gaat en dat je een baan vindt waar jij gelukkig van wordt. Echt werkgeluk kun je vinden door een baan die perfect past bij je passie, vaardigheden en waarden. 15 Tips voor het vinden van een baan met werkgeluk en het schrijven van het juiste CV.

Niet alleen de baan is belangrijk, ook het carrièrepad dat je voor ogen hebt om in te groeien en of je je gewaardeerd voelt op je werk door baas en collega’s. Je leest hier 15 tips, waarvan 5 over waarom het belangrijk is om te kijken naar de positieve kanten van je baan om dat werkgeluk te blijven ervaren.

Keep it positive

Waarom is het belangrijk om je te focussen op de positieve kanten van je baan? Het antwoord is simpel: je mindset en perceptie hebben een grote invloed op je geluk. Als je je alleen richt op de negatieve aspecten van je werk, zul je je ongelukkig voelen, ongeacht de baan die je hebt. Door je te concentreren op de positieve aspecten, kun je je gelukkiger voelen, zelfs als er uitdagingen op de loer liggen.

Hier zijn vijf tips om je te helpen de juiste baan te vinden en gelukkig te worden op je werk:

1. Zelfreflectie

Neem de tijd om jezelf te leren kennen. Zoek uit wat je passies, interesses en waarden zijn. Wat motiveert je? Waar krijg je energie van? Dit inzicht zal je helpen bij het vinden van banen die goed bij je passen.

2. Onderzoeken

Doe gedegen onderzoek naar verschillende carrièremogelijkheden en werkgebieden. Kijk wat de vereiste vaardigheden zijn, hoe de werkcultuur eruit ziet en of er groeimogelijkheden zijn. Praat ook met mensen die werkzaam zijn in deze branches om een beter beeld te krijgen.

3. Netwerken

Het is fijn om een netwerk van professionals op te bouwen binnen je vakgebied. Neem deel aan evenementen, conferenties en online communities om in contact te komen met gelijkgestemden.

4. Ontwikkel je vaardigheden

Ga op onderzoek en vind uit welke vaardigheden je nodig hebt voor de baan die je ambieert en ontwikkel deze vaardigheden. Volg cursussen, doe vrijwilligerswerk of zoek mogelijkheden om ervaring op te doen.

5. Positieve mindset

Train jezelf om je te concentreren op de positieve aspecten van je huidige baan, zelfs als deze niet ideaal zijn. Omarm de kansen om nieuwe vaardigheden te leren, relaties op te bouwen en persoonlijk te groeien.

Goed CV

Nu je een beter inzicht hebt in wat voor soort baan of functie past bij wie jij bent, is het ook belangrijk om te weten hoe je een goed CV schrijft om je kansen op het vinden van de juiste baan te vergroten. Een goed CV is essentieel om potentiële werkgevers te laten zien wie je bent, welke ervaring je hebt en waarom je geschikt bent voor de functie. Hier 10 van de 15 tips voor een goed CV.

  1. Structuur en overzicht

    Begin met het maken van een duidelijke structuur voor je CV. Plaats je contactgegevens bovenaan, gevolgd door een samenvatting of een persoonlijk profiel waarin je jezelf beknopt voorstelt. Beschrijf vervolgens je werkervaring, opleiding, vaardigheden en eventuele andere relevante onderdelen.

2. Aanpassen aan de functie

Pas je CV aan op de specifieke functie waarop je solliciteert. Benadruk je ervaringen, vaardigheden en prestaties die relevant zijn voor de functie. Pas ook het jargon en de terminologie aan, zodat deze aansluiten bij de vereisten van de functie.

3. Werkervaring

Vermeld je werkervaring in omgekeerde chronologische volgorde, beginnend met je meest recente baan. Geef een beknopte beschrijving van elke functie, inclusief je verantwoordelijkheden en prestaties. Gebruik actiegerichte taal en kwantificeer waar mogelijk je prestaties met specifieke resultaten.

4. Opleiding

Benoem de opleidingen die je hebt gevolgd, inclusief de namen van de instellingen, de behaalde diploma’s of certificaten en de data. Als je recent bent afgestudeerd of weinig werkervaring hebt, kun je ook relevante cursussen, trainingen of projecten opnemen die je hebt voltooid.

5. Vaardigheden

Benadruk je relevante vaardigheden die aansluiten bij de functie. Dit kunnen zowel technische vaardigheden als zachte vaardigheden zijn. Geef concrete voorbeelden van hoe je deze vaardigheden hebt toegepast en welke resultaten je hebt behaald.

6. Opmaak en presentatie

Houd je CV overzichtelijk en gemakkelijk leesbaar. Gebruik een professionele opmaak en kies een goed leesbaar lettertype. Gebruik opsommingstekens en korte zinnen om de inhoud overzichtelijk te presenteren. Controleer op spelling- en grammatica fouten en zorg ervoor dat je CV consistent is in stijl en opmaak.

7. Beknopt en relevant

Houd je CV beknopt en beperk het tot twee pagina’s. Focus op relevante informatie die laat zien waarom jij geschikt bent voor de functie. Vermijd het opnemen van onnodige details of taken die niet relevant zijn.

8. Proeflezen

Voordat je je CV indient, zorg ervoor dat je het grondig proefleest en laat het ook door anderen controleren. Spelfouten en grammaticale fouten kunnen een negatieve indruk achterlaten.

9. Personalisatie

Maak je CV persoonlijk en uniek. Laat je persoonlijkheid en passies doorschijnen in je profiel en in de manier waarop je je prestaties beschrijft. Dit helpt werkgevers om een beter beeld van jou als persoon te krijgen.

10. Doorlopend proces

Onthoud dat het schrijven van een goed CV een doorlopend proces is. Blijf je CV regelmatig bijwerken en aanpassen naarmate je nieuwe ervaringen opdoet en nieuwe vaardigheden ontwikkelt. Een goed CV is een krachtig instrument bij het vinden van de juiste baan en het vergroten van je kansen op werkplezier.

Het vinden van de juiste baan en gelukkig worden op het werk vergt tijd, zelfreflectie en actie. Het is belangrijk om een carrière te creëren die aansluit bij je passies en waarden. Door je te concentreren op de positieve aspecten van je werk en door een goed CV te schrijven dat je vaardigheden en ervaring benadrukt, vergroot je je kansen om de juiste baan te vinden en gelukkig te blijven in wat je doet.

Levina Raven – Blogs, artikelen, social media-posts: als content creator schrijft Stephanie allerlei verschillende teksten met een uiteenlopende reeks aan onderwerpen. Naast een passie voor schrijven, is ze ook gek op lekker tafelen. Vooral in de leukste Europese steden.

Maartje Wolff

Author Maartje Wolff

More posts by Maartje Wolff

Leave a Reply

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord